2013. június 8., szombat

ÖNB


Az elmúlt napokban az Osztrák Nemzeti Könyvtárban (Österreichische Nationalbibliothek, ÖNB) dolgoztam. A mi nemzeti könyvtárunkhoz hasonlóan ez is az egykori uralkodói várban van. Évi 10 €-ért akárki beiratkozhat. Korábban a könyvtár beiratkozott tagjai otthonról is használhatták azokat az online adatbázisokat, amikre a könyvtár előfizetett, ami nagyon jó volt. Olyanokhoz is vannak köztük, amikre magyar könyvtárak nem nagyon fizetnek elő. Sajnos ezen idén szigorítottak, már csak az ausztriai lakcímmel rendelkezők élhetnek ezzel a lehetőséggel.
Ezzel együtt az évi 10 € így is jutányos, mert a könyvtár nagyon komoly gyűjteménnyel rendelkezik,  sok olyan könyv van itt meg, ami egy magyar könyvtárban sem, és dolgozni is nagyon jó itt. Beiratkozott tagok otthonról is rendelhetnek könyveket, így mire beérnek, addigra ott várja őket előkészítve. Az épület nagyon szép, turisták is látogatják. Az olvasóterem ablakából a Burggartenre látni.
Ami kicsit furcsa, hogy nem túl nagy az olvasóterem. Most vizsgaidőszak van, és általában alig akad 1–2 üres hely, azok is olyanok, ahol nincs konnektor. A helyüket amúgy ún. Pauseuhrral foglalják az emberek, ha csak kimennek valamiért: ezek kis kartonóralapok, amiken be lehet állítani, hogy mikor jön vissza a gazdájuk. Mondjuk pénteken annyian voltak, hogy a Pauseuhrok is elfogytak.
Nagy élet van amúgy a könyvtár lépcsőjén és az előtte lévő szobor talapzatán is: ott szoktak ebédelni–uzsonnázni a diákok, vagy csak simán szünetet tartani.


Jó dolog még, hogy a könyvtár minden nap reggel kilenctől este kilencig nyitva van. Megyek holnap is (vasárnap).


(A fotókról: nem hordok magammal fényképezőgépet, így ezeket a képeket a telefonommal készítem, csak úgy emlékbe. Ez a magyarázat a képminőségre.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.