2013. június 17., hétfő

Institut für Kunstgeschichte

A múlt héten áttettem a székhelyemet az ÖNB-ből az egyetem művészettörténeti intézetére (Institut für Kunstgeschichte), hiszen végülis ezért jöttem. Még múlt pénteken elmentem Max Hartmuthoz egy rövid bemutatkozásra, hétfőn pedig Barbara Schedl fogadott, nagyon kedvesen és segítőkészen. 
A művészettörténeti intézet az egyetem Spitalgasse-i kampuszán van. Ez a kampusz gyakorlatilag egyetlen épületből áll, ami viszont olyan nagy és annyi belső udvart magába foglal, hogy tulajdonképpen egy külön városrész. Ahogy Frau Schedltől megtudtam, korábban kórház volt. Az udvaroknak nagyon jó hangulatuk van, tele vannak zölddel és ücsörgő diákokkal.


Az Institut für Kunstgeschichtének korábban olyan vezetői voltak, mint Alois Riegl, Max Dvořák, Julius von Schlosser vagy Hans Sedlmayr.
Az intézet könyvtára nagyon jól felszerelt. Ne tanszéki, inkább kari méretű könyvtárat képzeljetek el. Nagyon sok minden szabadpolcon van, szabadon lehet jönni-menni, barátságos hangulata van az egésznek. Beiratkozni sajnos csak osztrák lakcímmel lehet, de enélkül is lehet a szabadpolcon lévő könyveket és az olvasótermet használni, és ahogy mondtam, szinte minden megvan szabadpolcon.
A hét nagy részét Tim Juckes könyvének olvasásával töltöttem. (The Parish and Pilgrimage Church of St Elizabeth in Kosice: Town, Court, and Architecture in Late Medieval Hungary). A szerző Angliából került Közép-Európába, és megcsinálta azt, amire a magyar művészettörténet-írás szűk 170 év alatt nem volt képes: megírta a kassai Szent-Erzsébet templom monográfiáját, benne egy külön fejezettel Kassa középkori topográfiájára. Ezt a feladatot magyar és szlovák nyelvtudás nélkül természetesen nem lehetett volna elvégezni, ígyhát amennyire kellett, megtanulta ezt a két nyelvet is, és amit letett az asztalra, tényleg egészen kiváló. És mivel angolul van, minden nemzet kutatója számára használható (ami a magyar vagy a szlovák nyelvű szakirodalomról ugyebár nem mondható el). Mivel a kassai épület nekem is az érdeklődésem középpontjában áll (erről írtam a másoddiplomámat is), nagyon örültem, hogy személyesen is találkozhatok Timmel. Azóta már kétszer voltam nála, és mindkét beszélgetés nagyon inspiráló volt, ezenkívül kaptam tőle néhány cikket és archív tervet is a kassai templomról.
Múlt pénteken tettem egy látogatást Schwarz professzornál is, aki a meghívólevelemet aláírta. Ő is nagyon barátságosan fogadott, nagyon jó tippeket adott a további kutatásaimhoz, illetve kölcsönkaptam tőle három könyvet, és most pénteken megyek hozzá újra.
Végezetül néhány kép az egyetemről, pontosabban az olvasóteremről és arról a szárnyról, ahol a művészettörténeti intézet van.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.