2013. június 9., vasárnap

A gótikus Bécs


Ma az embereknek Bécsről a barokk meg a szecesszió jut eszébe, és persze a historizmus. Pedig a középkori építészet egyik fontos helyéről van szó: a Német-római Birodalom négy főpáholyából az egyik itt működött. Ennek ellenére a német városok nagy részével ellentétben Bécs városképét valóban nem a gótika határozza meg, annak ellenére, hogy a fő látványosság a város katedrálisrangra emelt későgótikus plébániatemploma.
Mivel gótikakutatóként érkeztem az általam csak felületesen ismert városba, legelőször egy olyan építészeti kalauzt szerettem volna venni magamnak, ami Bécs gótikus emlékeit mutatja be. Ilyet nem találtam, így végül alapos keresgélés után a Reclams Städteführer bécsi kötetét vettem meg.


Nagyon jó kis könyv, a színes-szagos útikönyvek ellenéte, de nekem pont ez kellett: kicsi, szakszerű, tele van információval, lényegretörő, áttekinthető a felépítése, és viszonylag olcsó is volt (9,10 €).
Ma pihenőnapot tartottam, ami abból állt, hogy egy parkban kinéztem a könyvből, hogy Bécs belvárosában hol vannak részben vagy egészében gótikus épületek, majd megnéztem, amelyikbe be tudtam menni.
Úgy általában el lehet mondani, hogy ezek az épületek rejtőzködnek. Sok közülük körbe van épülve,  illetve barokk vagy klasszicista homlokzat mögé van bújtatva. Szinte mindegyik átesett barokk átépítésen, és többet közülük egész hamar, már a XVIII. században regotizáltak.
Kezdem a legmeglepőbbel.
A középkori Niederösterreichisches Landhaus helyén ma egy historizáló palota van. A középkori épületből csak a kapualj maradt meg, amit most kápolnának használnak. A képeket megnézve érthető, miért:



Ez szerintem Bécs legalulértékeltebb látnivalója. A Google-ön egyetlen képet találtam róla, azt is egy esküvői oldalon. Nagyon motiváltnak kell lenni, hogy megnézzük: én a biztonsági őrt kértem meg, hogy mutassa meg, mert bár az épület nyitva van, semmi információ nincs a kápolnáról, ami amúgyis zárva van.

A továbbiakban csak felsorolás következik, Wikipédia-linkekkel és saját, geotagelt képekkel.

Augustinerkirche
Sajnos a szentély melletti szintén gótikus Georgskapellébe nem jutottam be.


Deutschordenskirche


Hofkapelle
Sajnos bejutni nem tudtam, remélem, még sikerül valamikor.

Bejutni sajnos ide se tudtam.












Esküvő volt benne. Amikor visszamentem, akkor meg már zárva volt.

És persze a mindenki által ismert Stephansdom, ami a nyitóképen is szerepel.
Jelenleg művészi fényfestés díszíti a belsejét, szerintem nagyon hatásos.


A végére pedig egy látszólagos kakukktujás: a reneszánsz Franziskanerkirche, gotizáló ablakokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.