2013. június 3., hétfő

A rövid tanulmányút

Bécsbe pályáztam, négy hétre. Kutatási témám a Magyarországot is megjárt XV. századi építőmester, Hans Hammer teljes terjedelmében fennmaradt vázlatkönyvének vizsgálata, magyarországi kapcsolatainak felderítése, ezzel kapcsolatosan a német és ezen keresztül a magyarországi későgótika tervezési és kivitelezési módszereinek rekonstruálása egykorú tervrajzok alapján.
Bécsi tartózkodásom során elsősorban a „St. Stephan in Wien. Architektur der Schriftquellen” kutatócsoport munkájába szeretnék betekinteni, és konzultációkat végezni a kutatócsoport tagjaival. Az általam vizsgált terület és korszak legjelentősebb, az ország határain túlnyúló hatású építkezése a kassai Szent Erzsébet-templom építése volt. A kassai templom bécsi kapcsolatai bizonyítottak, legutóbb éppen a fenti kutatócsoport egyik tagja, Tim Juckes publikált a témában. Szintén ő írta meg a kassai templom első és eddig egyetlen monográfiáját. Johann Josef Böker, aki szintén tagja a kutatócsoportnak, Hans Hammer bécsi kapcsolatait is valószínűsíti. A straßburgi mester bécsi tartózkodására egyébként vázlatkönyve is utal.
Az ösztöndíj segítségével a páratlanul gazdag bécsi gótikus tervrajzgyűjteményeket is vizsgálni szeretném. Ezek egyrészt a későgótikus tervezési módszerek fontos forrásai, másrészt több magyarországi épület tervrajza is szerepel közöttük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.